Lepok – toľko zatracovaný a zároveň tak milovaný. Nachádza sa takmer v každej potravine a alergie spolu s intoleranciami útočia na čoraz viac ľudí. Lepok je nazývaný aj glutén. Ten je tvorený komplexom bielkovín. Dnes je súčasťou mnohých základných potravín. Nájdeme ho ale takmer všade. Jeho zdrojom je zrno pšenice, raže, špaldy aj jačmeňa. Pomer jeho obsahu v jednotlivých zrnách je ale rôzny. Jeho ,,lepkavé,, vlastnosti sa využívajú hlavne v pekárstve. Využitie má aj v oblasti výroby cestovín či múčnikov. Nie všetky bielkoviny spôsobujú problémy. Gliadín je jednou z bielkovín, ktorá môže spôsobovať problémy práve preto, lebo je ťažko rozložiteľná. Neznášanlivosť lepku patrí k základným potravinovým intoleranciám. Je to súbor reakcií tela na prísun škodlivých zložiek v potrave. Oproti alergii na lepok sa pri diagnostikovaním cez testy na alergie neukáže a vykazuje negatívne hodnoty.
Prejavuje sa ale po konzumácii jedál v ktorých sa lepok nachádza. Napríklad bolesťou brucha, bolesťami hlavy, zlým trávením a horšou koncentráciou. Oproti intolerancii stojí alergia. Tá je označovaná ako patologická reakcia imunitného systému. Takúto reakciu môže vyvolať akýkoľvek proteín, ktorý pšenica obsahuje. Príznaky sú veľmi podobné ako pri intolerancii, pridružia sa ale aj iné problémy. Sem patria prejavy ako žihľavka, svrbenie kože, slzenie, zhoršené dýchanie a závažnejšie zažívacie ťažkosti. Ak všetky tieto prejavy ignorujeme a pokračujeme v konzumácii lepku, je viac ako pravdepodobné, že sa časom u nás rozvinie oveľa horší zdravotný problém. Zápalové reakcie v tráviacom trakte.
Poškodenie črevnej steny alebo zníženie funkčnosti imunity sú veľmi nepríjemné a vedú k ďalším zdravotným komplikáciám. Vedeli ste o tom že práve téme užívania lepku sa neustále vracia vedecká a lekárska komunita. Dokonca sa objavili viaceré štúdie, ktoré skúmajú neurodegeneratívne poruchy v priamej nadväznosti na konzumáciu a účinky lepku. Niektorý neurológovia tráviacu sústavu sledujú v pozadí chorôb s ktorými sa doteraz nespájala ako napríklad autizmus a jeho prejavy, poruchy učenia, ADHD a niektoré ďalšie. Ak konzumujete príliš lepku a organizmus je na neho citlivý, môžu jeho negatívne účinky ohroziť aj zdravie psychické a premietnuť sa do depresií a negatívnych nálad. Počúvajte preto svoje telo, ono dáva jasné príznaky a komunikuje s vami. Ak spozorujete príznaky alergie či intolerancie nechajte sa radšej vyšetriť špecialistom, ktorý zváži či je konzumácia tejto súčasti potravín zdraviu škodlivá alebo neškodná pre Váš organizmus.